Параллельное и последовательное соединение динамиков
Каталог

Паралельне та послідовне з'єднання динаміків

12.04.2013

Добре Якщо у установника є можливість застосувати схему поканального посилення. Однак у більшості випадків це вважається недозволеною розкішшю, і в процесі інсталяції аудіосистеми у дев'яти випадках з десяти виникає потреба навантажити, наприклад, двоканальний апарат чотирма динаміками або чотириканальний вісьмома. Власне страшного в цьому нічого немає. Важливо лише пам'ятати кілька основних способів з'єднання гучномовців. Навіть не кілька, а всього два: послідовний і паралельний. Третій – послідовно-паралельний – похідна з двох перерахованих. Іншими словами, якщо у вас є більше одного динаміка на канал посилення і ви знаєте з якими навантаженнями може впоратися апарат, то вибрати одну, найбільш прийнятну схему з трьох можливих не так вже й складно.

Послідовне з'єднання динаміків

     На малюнку 1 показано, яким чином дві динамічні головки включаються до послідовного ланцюжка. Позитивний вихідний роз'єм каналу підсилювача з'єднується з плюсовою клемою динаміка А, а "мінус" того ж драйвера - з "плюсом" динаміка В. Після чого мінусова клема динаміка підключається до негативного виходу того ж каналу посилення. За тією ж схемою будується другий канал.

     Це два динаміка Якщо потрібно послідовно з'єднати, скажімо, чотири гучномовці, то метод аналогічний. «Мінус» динаміка замість того, щоб підключатися до виходу підсилювача, з'єднується з «плюсом» С. Далі від мінусової клеми C кидається провід на «плюс» D, а вже від «мінуса» D відбувається з'єднання з негативним вихідним роз'ємом підсилювача.

     Обчислення еквівалентного опору навантаженню каналу посилення , на який навантажений ланцюжок послідовно з'єднаних динаміків, проводиться простим додаванням за такою формулою: Zt = Za + Zb, де Zt - еквівалентний опір навантаженню, а Za і Zb відповідно опір динаміків А і В.Наприклад, є у вас чотири 12-дюймових сабвуферних головки опором в 4 ома і один-єдиний стереопідсилювач 2 х 100 Вт, що не зазнає низькоомних (2 Ом і менше) навантажень У цьому випадку послідовне з'єднання НЧ-динаміків - єдино можливий варіант. Кожен канал посилення при цьому обслуговує пару головок із загальним опором 8 Ом, що легко вписується у зазначені вище 16-омні рамки. Тоді як паралельне включення динаміків (про нього пізніше) призведе до неприпустимого (менше 2 Ом) зниження опору навантаження обох каналів і в результаті виходу з ладу підсилювача. Коли до одного каналу посилення послідовно підключається більше одного динаміка, це неминуче відбивається на вихідний потужності.Повернемося наприклад з двома з'єднаними послідовно 12-дюймовими головками і одним 200-ватним стереопідсилювачем, мінімальний опір навантаження якого 4 Ом Щоб з'ясувати, скільки ват за таких умов зможе віддати динамікам підсилювач, потрібно вирішити ще одне нескладне рівняння: Po = Pr x (Z / Zt), де Po - потужність, що підводиться, Pr - виміряна потужність підсилювача, Zr - опір навантаженню, при якому проводилися вимірювання реальної потужності підсилювача, Zt - сумарний опір динаміків, навантажених на даний канал. У разі виходить: Po = 100 x (4/8). Тобто 50 Вт. Динаміків у нас два, тож «полтинник» ділиться на два. У підсумку кожна головка отримає по 25 ватів. 


  Паралельне з'єднання динаміків

     Обчислення еквівалентного опору навантаженню каналу посилення при паралельному з'єднанні динаміків дещо складніше. Формула така: Zt = (Za x Zb) / (Za + Zb), де Zt - еквівалентний опір навантаженню, a Za і Zb - опір динаміків.

Тепер представимо, що на низькочастотна ланка в системі відводиться знову-таки 2-канальний апарат (2 х 100 Вт на навантаження 4 Ом), але стабільно працюючий при 2 омах удвічі. За нашою формулою отримуємо: Zt = (4 х 4)/(4 + 4). В результаті маємо 2 Ом, що за умови гарного запасу струму у підсилювача дасть 4-кратний приріст потужності на канал: Po = 100 x (4/2). Або 200 Вт на канал замість 50, отриманих при послідовному з'єднанні динаміків. 

 Послідовно-паралельне з'єднання динаміків

     Візьмемо той самий приклад з 2-канальним підсилювачем, що стабільно функціонує при 2 омах.Тільки цього разу два 4-омні сабвуфери, включені паралельно, нас вже не влаштовують, і ми хочемо підключити до одного каналу посилення 4 НЧ-головки (теж 4-омні) Для цього нам потрібно знати, чи витримає апарат таке навантаження. При послідовному з'єднанні сумарний опір дорівнюватиме 16 Ом, що нікого не влаштовує. При паралельному – 1 Ом, що вже не вписується у параметри підсилювача. Залишається послідовно-паралельна схема. Прості підрахунки показують, що в нашому випадку один канал посилення буде навантажений стандартними 4 омами, розгойдуючи при цьому відразу чотири саби. Оскільки 4 Ом - навантаження стандартне для будь-якого автомобільного підсилювача потужності, то жодних втрат і приростів показників потужності в даному випадку не відбудеться. У нашому випадку — це 100 ватів на канал, порівну поділені на чотири 4-омні динаміки.

     Підбиваємо підсумки Головне при побудові подібних схем - не перестаратися. Насамперед у тому, що стосується мінімального навантаження підсилювача. Більшість сучасних апаратів цілком справляються з 2-омними навантаженнями. Однак це зовсім не означає, що вони працюватимуть і при 1 омі. Крім того, на низьких навантаженнях знижується здатність підсилювача контролювати рух дифузора динаміка, що найчастіше результується в «розмитому» басі. Всі три наведені вище приклади стосувалися виключно низькочастотної ланки аудіокомплексу. З іншого боку, теоретично на одному двоканальному апараті можна побудувати всю акустичну систему в автомобілі з мід-басами, середньочастотниками та твітерами.Тобто з динаміками, що грають у різних областях частотного спектру Отже, доведеться задіяти пасивні кросовери. Тут важливо пам'ятати, що їх елементи – конденсатори та індуктивності – мають бути узгоджені з еквівалентним опором навантаженню даного каналу посилення. Крім того, фільтри самі привносять опір. При цьому чим далі сигнал від смуги пропускання фільтрів, тим більший опір.

Детальніше почитати про сабвуфери та їх типи можна у статті "Як вибрати сабвуфер і чи потрібний він в автомобілі?"

Ось посилання на наш каталог, за якими ви можете швидко знайти:

- акустичні системи

- сабвуфери

- підсилювачі потужності


← Расшифровка названий головных устройств Clarion Подключение двух сабвуферов →

Коментарі

Написати коментар



captcha