Что такое предохранитель и его функции
Каталог

Що таке запобіжник та навіщо він?

02.03.2013

Щоб встановити автомобільний підсилювач безпечно, нам необхідно підключити до нашого ланцюга запобіжник. (Докладніше про встановлення підсилювача у статті "Підключення підсилювача в автомобілі".)

У більшості авто акумулятор розташований під капотом, а підсилювач потужності найчастіше - в багажнику або в салоні. Щоб підключити живлення до підсилювача використовують силовий провід великого перерізу, який доводиться проводити через весь салон авто. Здійснити правильний підбір силового проводу можна, прочитавши статтю "розрахунок силових та акустичних кабелів". При стандартному розташуванні: акумулятор - під капотом, підсилювач - в багажнику, для підключення підсилювача знадобиться в середньому 5-6м метрів силового кабелю.При такій схемі підключення ми розуміємо, що провід доведеться проводити, як мінімум, через одну металеву стінку, і безліч пластикових панелей і облицювальних матеріалів. і відтак короткого замикання. Хоча таких дій не можна знехтувати, вони не виключають ймовірність спалаху, скажімо у випадку ДТП, все одно. Адже це тільки у фільмах автомобілі загоряються від іскри біля бензину, а в житті 95% це замикання і проводка, що горить. Тут на сцені і з'являється запобіжник J, стоїть він по суті копійки, але може врятувати Вам автомобіль, і вирішуйте економити тут чи ні.

Запобіжник необхідно розташувати якомога ближче до акумулятора з міркувань тієї ж безпеки. Відстань від клеми акумулятора не повинна перевищувати 30см.

З вищесказаного стає зрозуміло, що запобіжник використовується саме для захисту проводки, а не підсилювача, адже в ньому є свої запобіжники, до речі, крім перетину кабелю на них теж варто звернути увагу при підборі запобіжника на силову проводку Запобіжник проводки не повинен бути нижче номіналом, ніж запобіжник у підсилювачі, інакше ми не розкриємо потенціал останнього. Нижче ми бачимо таблицю залежності площі перерізу дроту (у двох стандартах вимірювання) від номіналу запобіжника.

Якщо у Вас є запобіжник менше рекомендованого номіналу, нічого страшного, а ось використання запобіжника великого номіналу категорично заборонено.

Обов'язково подбайте про те, щоб запобіжник перебував у місці куди не потрапляє волога і був жорстко закріплений до кузова, щоб від вібрацій не відвалитися і потрапити куди не треба.

Запобіжники існують декількох видів, найпоширеніші з них – це типи AGU та ANL

AGU

mini-ANL

ANL

AGU запобіжники найбільш поширені в колах любителів звукових інсталяціях за рахунок своєї ціни. Вони виглядають як скляний циліндр з наконечниками з металу і плавким елементом посередині. Головний недолік цих запобіжників це те, що вони зроблені з декількох елементів - наконечники і плавкий елемент з'єднані один з одним зварюванням і в умовах окислення і вібрації вони можуть відмовити.Крім того, тримачі теж не такі надійні, як хотілося б.

тримач запобіжника AGU

ANL запобіжники не мають таких недоліків, оскільки виготовлені з єдиної металевої пластини, яка і є плавкою елементом. У тримачі цей запобіжник надійно закріплюється болтами і ймовірність його окислення так само практично зведена до нуля.

Тримач запобіжника mini-ANL (AFS)

В автомобільному звуку найчастіше використовуються запобіжники mini-ANL(AFS), Так як звичайні ANL досить великого розміру. Рекомендуємо звернути увагу на продукцію від Connection, якість цих запобіжників завжди на висоті.

← Что такое автомобильный конденсатор? Расшифровка названий головных устройств Clarion →

Коментарі

Коментарів поки що немає

Написати коментар



captcha